Artikelnr: 2198x

Guarkärnmjöl ME EKO 125g

Logga in för att se pris

Om produkten

Guarkärnmjöl utvinns från baljor av växten Guar, en ettårig baljväxt som antas ha ursprung från en vildväxande, västafrikansk art vid namn Cyamopsis senegalensis. Ursprungligen kommer namnet "Guar" från sanskrit-ordet "Gauahar", vilket betyder ko-foder. Vårt guarkärnmjöl är från Indien där det har odlats i flera hundra år tillsammans med Pakistan. Guarkärnmjöl används som ett glutenfritt förtjocknings- och stabiliseringsmedel och passar utmärkt för bakning av glutenfria produkter.

Det är viktigt att notera att guarkärnmjöl kan påverka upptaget av läkemedel och bör inte tas torrt eftersom det kan svälla redan i matstrupen. Istället bör det blandas med vätska och lämnas att svälla utanför mag- och tarmkanalen innan det konsumeras. Stora doser av guarkärnmjöl kan ha en laxerande effekt och det har använts som bulkmedel i många år.

 

Specifikation

Ingredienser: ekologiskt guarkärnmjöl, E412, Innehåller inga sulfiter.
Ursprung: Indien
Allergiinformation: Inte lämplig för dem som inte tål ärt- och baljväxter, t ex jordnötter och bönor.
Förvaring: svalt och torrt

 

Näringsvärde per 100 g
Energi 782 kJ/194 kcal
Fett 0,7 g
– varav mättat 0,35 g
Kolhydrater 83,9 g
-varav sockerarter 0 g
Protein 5 g
Salt (som natrium) 2 mg

Användning

Fröna av Guar, som liknar jordnötter, malas till ett mjöl eller extraheras till guargummi. Guarkärnmjöl minskar förekomsten av iskristaller i glass och ger stabilitet i lösningar med pH mellan 3-7. Även krämiga såser, mjuka bröd och pannacotta kan tillagas med guarkärnmjöl. För att använda guarkärnmjöl som förtjockningsmedel behövs normalt sett 3-5 gram per liter. Vid användning av kikärtsmjöl som också har bindande egenskaper kan 1 dl guarkärnmjöl användas till 10 dl kikärtsmjöl.

Guarkärnmjöl har ungefär 8 gånger bättre förtjockningseffekt än majsmjöl och innehåller inga kalorier att tala om, vilket gör det till en bra ingrediens för dem som vill minska kolhydrater i kosten. Den passerar tarmen utan att tas upp av kroppen och kan blandas med andra naturliga förtjockningsmedel. Guarkärnmjöl används också som förtjockningsmedel i kosmetiska krämer där den fungerar som en vattenbindare.