Jordmandel/Chufanuts RAW&EKO

Jordmandel/Chufanuts RAW&EKO

Varumärke: 
Mother Earth Big PackNatessen
Eko: 
Lägg till i favoritlista
Lägg till i favoritlista
Artikelnr: 1384 Kategori:

Beskrivning

Söta och goda jordmandlar med mångtusenårig historia i Egypten

Biologi och odling
Jordmandel (äver känd internationellt som tigernut eller chufa) är ett halvgräs som har näringsrika och goda rotknölar. Den har ett tuvliknande växtsätt och blir 40-50 cm hög. Det finns många varianter av jordmandel och vissa kan odlas i Sverige. De är frostkänsliga och övervintrar sällan om man inte kan förvara plantorna frostfritt. Blommorna, som är oregelbundna till storleken, är grön- eller gulaktiga. Jordmandeln sätts i april-maj och skördas sen höst. För mer information om odling se www.jordmandel.se.

Historik
Jordmandel är en mycket gammal kulturväxt, dokumenterad redan för 4000 år sedan i Egypten. Därmed är den en av de äldsta kända odlade grödorna i världen. Den lär ha kommit till Spanien runt 700 e Kr. och odlas nu där kommersiellt, särskilt i trakten runt Valencia. Odling förekommer även i Nordafrika och i USA, Mexico och delar av Asien.

Användning

Jordmandel, även känd som chufa på spanska, är en växt med rotknölar som är ätliga. Knölarna har en seg tuggkonsistens och en lätt smak som påminner om en blandning mellan kokos och mandel. Efter skörd tvättas jordmandeln och torkas för att kunna lagras under längre perioder.

Jordmandel kan användas på olika sätt, både rå och tillagad. De råa, torkade knölarna kan ätas som de är, men det rekommenderas att man blötlägger dem för att få en mjukare konsistens. Jordmandeln kan också malas till mjöl som kan användas vid bakning och i andra recept som kräver mandel eller mandelmjöl. Olja kan också pressas från jordmandel.

En populär användning för jordmandel är att göra en näringsrik och hälsosam dryck som kallas Horchata de Chufa. Detta är en dryck som traditionellt sett dricks i Valenciaområdet och görs genom att mixa jordmandel med vatten för att skapa en mjölkliknande dryck som serveras kyld.

Latinskt namn: Cyperus esculentus
Ingredienser: Torkad ekologisk jordmandel
Ursprung: Västafrika
Förvaring: Förvaras torrt och svalt

Näringsvärde per 100 g
Energivärde: 2077 kj / 496 kcal
Fett: 24,9 g
- varav mättat fett: 4,7 g
Kolhydrater: 63,6 g
- varav sockerarter: 21,8 g
Fiber: 33 g
Protein: 4,6 g
Salt: 0,004 g

KONTAKT

Natessen AB

Adress: Gröenvägen 11
438 91 Landvetter
Sweden

Epost: info@natessen.com

Telefon: 031-432032
Måndag - Fredag
08:30 - 12:00 och 13:00 - 17:00

© 2021 – 2024 Natessen AB. All rights reserved.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram