Mother Earth Premium Vaniljpulver 1kg

Mother Earth Premium Vaniljpulver 1kg

Varumärke: 
Eko: 
Artikelnr: 1679 Kategori:

Beskrivning

Vad är vanilj?

Vanilj kommer från växten vaniljorkidé (Vanilla planifolia). Ursprungligen fanns denna växt i Mexiko, men den odlas numera i flera länder. Den största producenten av vanilj är Madagaskar, som står för hälften av världsproduktionen, följt av Indonesien och Kina. Vi får vår högkvalitativa vanilj från Sri Lanka, vilket skiljer sig från andra varianter.

Ordet vanilj härstammar från franskan och betyder "liten slida". I Sverige lånade vi ordet från franskan år 1773. Fransmännen i sin tur fick ordet från spanskan, där det heter vainilla. Spanjorerna skapade sitt diminutiva ord från vaina, vilket syftar på formen av frökapseln och betyder "slida, skida, hylsa".

Vanilljorkidén odlades redan före kolonisationen av aztekerna. Växten är en klätterväxt som kan bli 3–15 meter hög och växer naturligt i skogar eller odlas på plantager. Dess blommor är gulgröna och pollineras antingen naturligt eller konstgjort. Blommorna utvecklar en fruktkapsel som innehåller små svarta frön.

Eftersom frukten måste skördas när den är grön och omogen, måste den genomgå en process. Den förbereds genom att placeras i en fuktig och varm ugn och därefter torkas i solen för att frambringa den karakteristiska smaken. Vaniljfrukter har använts som krydda i sötsaker och som doft i parfymer. På grund av den arbetsintensiva hanteringen är vanilj den näst dyraste kryddan i världen efter saffran.

När det gäller vaniljpulver, vaniljstång och vaniljsocker:

Vaniljpulver tillverkas genom att finfördela vaniljstångarna till ett pulver, vilket är mycket enklare att använda än en hel vaniljstång. Trots att vi oftast förknippar vanilj med något vitt, är både vaniljstångarna och vaniljpulvret svarta eller mörkbruna.

Skillnaden mellan vaniljpulver och det som kallas vaniljsocker eller vanillinsocker är att vaniljpulvret inte innehåller socker. I många recept kan man byta ut vaniljsocker mot vaniljpulver, och man behöver inte använda lika mycket av det.

 

Ingredienser: ekologiskt vaniljpulver
Ursprung: Sri Lanka

KONTAKT

Natessen AB

Adress: Gröenvägen 11
438 91 Landvetter
Sweden

Epost: info@natessen.com

Telefon: 031-432032
Måndag - Fredag
08:30 - 12:00 och 13:00 - 17:00

© 2021 – 2023 Natessen AB. All rights reserved.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram