Marigold Näringsjästflingor EKO Engevita 125g

Marigold Näringsjästflingor EKO Engevita 125g

Det klassiska ekologiska B-vitaminrika och veganska ostsubstitutet

Varumärke: 
MarigoldMarigold
Eko: 

Lägg till i favoritlista
Lägg till i favoritlista
Artikelnr: 703033_base Kategori:

Beskrivning

Engevita ekologiska näringsjäst - det klassiska veganska "ostsubstitutet"
B-vitaminer i näringsjäst

Näringsjästflingor är rika på B-vitaminer och kan användas i veganmat för att få en ostliknande smak. B-vitaminerna är en hel familj av vitaminer där 17 medlemmar ingår, bland annat B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyra), B6 (pyridoxin), B8 (biotin) och folsyra. Vitaminerna är nödvändiga för kroppen eftersom de behövs när kroppen ska bilda energi ur proteiner och sockerarter. De används också av röda blodkroppar och till reparation av celler och vävnad. B-vitaminerna är viktiga för ämnesomsättningen, celldelningen och immunförsvaret.

Men vad är näringsjäst egentligen?

Flingorna består av torkad jäst. Jäst är ofta det som är pricken över i:et i degen, som gör den porös och som tar fram aromen. Den bryter ner stärkelsen och sockret till koldioxid och alkohol. Koldioxiden bildar i sig små luftbubblor som gör att degen jäser och får volym. Bröd har bakats i Sverige sedan 1000-talet men först på 1700-talet började öljäst att användas och hundra år senare utvecklades jäst. Jäst är egentligen en encellig svamp av stammen Saccharomyces cerevisiae. Cellen består av proteiner, kolhydrater, mineraler, fetter, vatten och B-vitaminer. Det flesta proteiner förekommer som enzymer och de har betydelse för jäsningsprocessen. Jästceller förökar sig snabbt och de blir aktiva igen i degspadet och jäser till en temperatur av 50 grader.

Hur används näringsjäst?

Näringsjästflingor kan användas i bak eller maträtter, exempelvis i plättar, omeletter, spagetti carbonara, lasagne eller så kan de läggas på smörgåsen som ett pålägg. Näringsjästflingorna är ett bra substitut för den som vill prova en vegetarisk eller vegankost, för inte ska man behöva tumma på smaken bara för att man utesluter vissa livsmedel!

Ingredienser: Torkad inaktiv jäst
Ursprung: EU
Förvaring: Förvaras torrt och svalt

Näringsvärde per 100 g
Energivärde: 1498 kj / 358 kcal
Fett: 6 g
- varav mättat fett: 1 g
Kolhydrater: 29 g
- varav sockerarter: 2 g
Fiber: 26 g
Protein: 34 g
Salt: 0,2 g
Tiamin B1: 1 mg
Riboflavin B2: 3 mg
Niacin B3: 33 mg
Vitamin B6: 1 mg
Folsyra: 1720 mcg
Biotin: 30 mcg
Pantotensyra B5: 14 mg
Järn: 4 mg

KONTAKT

Natessen AB

Adress: Gröenvägen 11
438 91 Landvetter
Sweden

Epost: info@natessen.com

Telefon: 031-432032
Måndag - Fredag
08:30 - 12:00 och 13:00 - 17:00

© 2021 – 2022 Natessen AB. All rights reserved.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram