Guarkärnmjöl EKO
Logga in för att se pris
Om produkten
Guarkärnmjöl EKO
(Cyamopsis tetragonolobas)
Ursprunget för vårt guarkärnmjöl: Indien
Innehåller inga sulfiter.
Guarkärnmjöl har E-nummer E412.
Allergiinformation: Inte lämplig för dem som inte tål ärt- och baljväxter, t ex jordnötter och bönor.
Matkvalité.
Guarkärnmjöl är ett glutenfritt förtjocknings- och stabiliseringsmedel som utvinns från fröna av Guar, en ettårig baljväxt. Ursprungligen antas Guar härstamma från en vildväxande västafrikansk art, Cyamopsis senegalensis. Det sanskritiska ordet ”Gauahar” betyder ko-foder och är troligtvis dess ursprung. Guarkärnmjöl har använts som ingrediens i Svenska farmakopén och sålts på apotek. Den växer vanligtvis mellan 50-100 cm hög, men kan nå upp till 3 meter höjd med 30-90 fröskidor.
Guarkärnmjöl odlas sedan flera hundra år i Indien och Pakistan. Vårt guarkärnmjöl kommer från Indien och har en neutral lukt och smak. Mjölet används som ett förtjockningsmedel och stabiliseringsmedel som är helt glutenfritt och kan användas istället för gluten. Dessutom minskar guarkärnmjöl förekomsten av iskristaller i glass och har bra stabilitet i lösningar med pH mellan 3-7. Guarkärnmjöl innehåller kolhydrater men har inga kalorier att tala om, så det kan användas av dem som vill minska kolhydraterna i kosten.
En normal dosering är 3-5 gram guarkärnmjöl per liter. Om man vill använda det tillsammans med kikärtsmjöl, som också har bindande egenskaper, kan man använda 1 dl guarkärnmjöl till 10 dl kikärtsmjöl. Guarkärnmjöl har ungefär 8 gånger så bra förtjockande verkan som majsmjöl. Det går även att använda guarkärnmjöl i härligt krämiga såser, mjuka bröd och egentillverkade krämer. Recept finns också för att göra enorma jättesåpbubblor med guarkärnmjöl.
Innan invärtes användning av guarkärnmjöl är det viktigt att notera att det kan påverka upptaget av läkemedel. Dessutom ska det aldrig tas upp torrt, då det kan svälla redan i matstrupen. Det rekommenderas att blanda guarkärnmjöl med vätska och låta det svälla utanför mag- och tarmkanalen. Stora doser av guarkärnmjöl kan också fungera laxerande eftersom det har använts som bulkmedel i många år.