Guarkärnmjöl ME EKO 125g

Guarkärnmjöl ME EKO 125g

Varumärke: 
Mother EarthMother Earth
Eko: 
Lägg till i favoritlista
Lägg till i favoritlista
Artikelnr: 2198_base Kategori:

Beskrivning

Guarkärnmjöl utvinns från baljor av växten Guar, en ettårig baljväxt som antas ha ursprung från en vildväxande, västafrikansk art vid namn Cyamopsis senegalensis. Ursprungligen kommer namnet "Guar" från sanskrit-ordet "Gauahar", vilket betyder ko-foder. Vårt guarkärnmjöl är från Indien där det har odlats i flera hundra år tillsammans med Pakistan. Guarkärnmjöl används som ett glutenfritt förtjocknings- och stabiliseringsmedel och passar utmärkt för bakning av glutenfria produkter.

Fröna av Guar, som liknar jordnötter, malas till ett mjöl eller extraheras till guargummi. Guarkärnmjöl minskar förekomsten av iskristaller i glass och ger stabilitet i lösningar med pH mellan 3-7. Även krämiga såser, mjuka bröd och pannacotta kan tillagas med guarkärnmjöl. För att använda guarkärnmjöl som förtjockningsmedel behövs normalt sett 3-5 gram per liter. Vid användning av kikärtsmjöl som också har bindande egenskaper kan 1 dl guarkärnmjöl användas till 10 dl kikärtsmjöl.

Guarkärnmjöl har ungefär 8 gånger bättre förtjockningseffekt än majsmjöl och innehåller inga kalorier att tala om, vilket gör det till en bra ingrediens för dem som vill minska kolhydrater i kosten. Den passerar tarmen utan att tas upp av kroppen och kan blandas med andra naturliga förtjockningsmedel. Guarkärnmjöl används också som förtjockningsmedel i kosmetiska krämer där den fungerar som en vattenbindare.

Det är viktigt att notera att guarkärnmjöl kan påverka upptaget av läkemedel och bör inte tas torrt eftersom det kan svälla redan i matstrupen. Istället bör det blandas med vätska och lämnas att svälla utanför mag- och tarmkanalen innan det konsumeras. Stora doser av guarkärnmjöl kan ha en laxerande effekt och det har använts som bulkmedel i många år.

 

Ingredienser: ekologiskt guarkärnmjöl, E412, Innehåller inga sulfiter.
Ursprung: Indien
Allergiinformation: Inte lämplig för dem som inte tål ärt- och baljväxter, t ex  jordnötter och bönor.
Förvaring: svalt och torrt

 

Näringsvärde per 100 g
Energi 782 kJ/194 kcal
Fett  0,7 g
– varav mättat 0,35 g
Kolhydrater 83,9 g
-varav sockerarter 0 g
Protein 5 g
Salt (som natrium) 2 mg

KONTAKT

Natessen AB

Adress: Gröenvägen 11
438 91 Landvetter
Sweden

Epost: info@natessen.com

Telefon: 031-432032
Måndag - Fredag
08:30 - 12:00 och 13:00 - 17:00

© 2021 – 2023 Natessen AB. All rights reserved.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram