Amarant EKO

Amarant EKO

Varumärke: 
NatessenMother Earth Big PackMother Earth Big Pack
Eko: 
Lägg till i favoritlista
Lägg till i favoritlista
Artikelnr: 1970 Kategori:

Beskrivning

Ekologiskt Amarantfrö

Amaranten har sitt ursprung i Centralamerika och de tropiska delarna av Sydamerika och var för urbefolkningen Aztekerna det sannolikt viktigaste livsmedlet. Man uppskattar att ungefär 80% av deras kaloriintag kom från amaranten, fram tills spanjorernas ankomst, då odlingen förbjöds. Men den var inte bara ett baslivsmedel för Aztekerna, amaranten hade också en viktig roll i tillagandet av rituella drycker och rätter. Ett sätt att använda amaranten, som lever kvar än idag, är att rosta eller poppa fröna och blanda dem med honung eller melass. Denna blandning formas sedan till kakor som stelnar. Idag odlas amarant ännu inte i någon jämförelsevis stor skala, men länder såsom Mexico, Guatemala och Peru står för den största andelen av odlingen.

Hur använder jag amarant?
Amarant kan tillagas på flera olika sätt. Den kan kokas och blandas ned i en sallad, soppa eller gryta. Du kan koka den till en gröt och blanda ned frukter, chiafrön, solrosfrön och liknande. Eller laga till den och ha den som ett separat tillbehör till maten, som ris eller potatis. En unik egenskap med amaranten är att den också går att "poppa", som popcorn. Du kan kanske inte äta den som popcorn eftersom fröna är så små, men dessa kan användas till att göra bars eller som i Centralamerika, göra amarantkakorna alegría med honung eller melass.

Tillagning: Tag 2 delar vatten till 1 del amarant och låt sjuda under lock i ca 25 minuter

Blötlägg gärna och skölj alltid innan tillagning

Latinskt namn: Amaranthus
Ingredienser: ekologiskt amarantfrö
Ursprung: Indien
Förvaring: Förvaras torrt och svalt.

Näringsvärde per 100 g
Energi 1553 kJ/371 kcal
Fett 7 g
-varav mättat 1 g
Kolhydrater 59 g
-varav sockerarter 2 g
Protein 14 g
Fiber  7 g
Salt 0,010 g

KONTAKT

Natessen AB

Adress: Gröenvägen 11
438 91 Landvetter
Sweden

Epost: info@natessen.com

Telefon: 031-432032
Måndag - Fredag
08:30 - 12:00 och 13:00 - 17:00

© 2021 – 2023 Natessen AB. All rights reserved.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram